Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (2024)

Više o Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (1)

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija inicijativa je koja proizlazi iz industrijskog plana u okviru zelenog plana čiji je cilj povećati proizvodnju čistih tehnologija u EU-u. To znači povećanje proizvodnih kapaciteta EU-a za tehnologije kojima se podupire prelazak na čistu energiju i otpuštaju iznimno niske, nulte ili negativne emisije stakleničkih plinova tijekom njihova rada.

Tim će se aktom privući ulaganja i stvoriti bolji uvjeti i pristup tržištu za čistu tehnologiju u EU-u. Cilj je da opći strateški kapaciteti Unije za proizvodnju tehnologija s nultom neto stopom emisija pokriju ili se približe cilju pokrivanja barem 40% energetskih potreba Unije do 2030. Time će se ubrzati napredak u ostvarivanju klimatskih i energetskih ciljeva EU-a do 2030. i prelazak na klimatsku neutralnost do 2050. Povećat će se i konkurentnost industrije EU-a, otvoriti kvalitetna radna mjesta i poduprijeti nastojanja EU-a da postane energetski neovisan.

Aktom se pojednostavnjuje i regulatorni okvir za proizvodnju tih tehnologija. Time će se povećati konkurentnost industrije tehnologije s nultom neto stopom emisija u Europi i ubrzati kapacitet za skladištenje emisija CO2.

Akt se odnosi na tehnologije koje će znatno doprinijeti dekarbonizaciji. Njime se posebno podupiru strateške tehnologije s nultom neto stopom emisija koje su komercijalno dostupne i imaju dobar potencijal za brzo širenje. Takve tehnologije jačaju industrijsku konkurentnost i otp*rnost energetskog sustava EU-a te istodobno omogućuju prelazak na čistu energiju.

Dana 6. veljače 2024. Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni politički dogovor o Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija. Akt će stupiti na snagu nakon službenog donošenja.

Ključne tehnologije

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (2)

Solarna fotonaponska i solarna toplinska energija

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (3)

Elektrolizatori i gorivni članci

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (4)

Energija vjetra na kopnu i energija iz obnovljivih izvora na moru

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (6)

Baterije i pohrana

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (7)

Hvatanje i skladištenje ugljika

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (8)

Dizalice topline i geotermalna energija

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (9)

Mrežne tehnologije

Mjerama iz akta podupiru se i druge tehnologije s nultom neto stopom emisija, uključujući tehnologije za održiva alternativna goriva, napredne tehnologije za proizvodnju energije iz nuklearnih procesa s minimalnim otpadom iz gorivnog ciklusa, male modularne reaktore i povezana goriva najbolje klase.

Stvaranje uvjeta za sektor čistih tehnologija u EU-u u skladu s globalnim trendovima

600 milijardi EUR godišnje

vrijednost globalnog tržišta tehnologije s nultom neto stopom emisija do 2030.

3x

do 2030. očekuje se trostruko više glavnih industrija koje se masovno proizvode

100milijardiEUR

vrijednost EU-ova ekosustava s nultom neto stopom emisija nakon što se udvostručila od 2020. do 2021.

do 2050.

gotovo 4x veće

korištenje energije iz obnovljivih izvora

6x veće

korištenje toplinskih crpki

15x veća

proizvodnja električnih vozila u svijetu

Kako bi se potaknula ulaganja u tehnologije s nultom neto stopom emisija, u Aktu se predlaže sljedeće:

  • strateški projekti za nultu neto stopu emisija: utvrđivanje prioritetnih projekata važnih za povećanje otp*rnosti i konkurentnosti industrije s nultom neto stopom emisija u EU-u
  • smanjenje birokracije i brže izdavanje dozvola: smanjenje administrativnog opterećenja za razvoj projekata proizvodnje s nultom neto stopom emisija te jednostavniji i brži postupci izdavanja dozvola. To se posebno odnosi na strateške projekte koji će imati koristi od još bržeg izdavanja dozvola kako bi se povećala sigurnost planiranja i ulaganja
  • kapacitet utiskivanja CO2: podupiranje projekata hvatanja i skladištenja ugljika, posebno povećanjem dostupnosti lokacija za skladištenje CO2
  • privlačenje ulaganja: privlačenje ulaganja putem platforme Net-Zero Europe i Europske banke za vodik
  • olakšavanje pristupa tržištima: povećanje potražnje za obnovljivim izvorima energije provedbom kriterija održivosti i otp*rnosti u postupcima nabave i dražbama
  • inovacije: stvaranje regulatornih izoliranih okruženja za razvoj i testiranje inovativnih tehnologija s nultom neto stopom emisija te stvaranje jednakih uvjeta za inovacije
  • poboljšavanje vještina: osnivanje akademija za industriju s nultom neto stopom emisija, uz potporu i nadzor platforme Net-Zero Europe. Akademije će nuditi osposobljavanje i obrazovanje o tehnologijama s nultom neto stopom emisija te će doprinijeti otvaranju kvalitetnih radnih mjesta.

Platforma za industriju s nultom neto stopom emisija

Platforma Net-Zero Europe pomoći će u nadzoru svih mjera na temelju predmetnog akta. Okupit će Europsku komisiju i države članice radi koordinacije i raspravljanja o predloženim mjerama. Na platformu se mogu pozvati i predstavnici industrije i drugi stručnjaci.

Europska banka za vodik

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (10)

Proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora jedna je od ključnih tehnologija iz europskog akta o industriji s nultom neto stopom emisija. Neophodno je dekarbonizirati europsku industriju i ostvariti klimatske ciljeve EU-a za 2030. i klimatsku neutralnost do 2050. Ako povećamo tu proizvodnju, smanjit ćemo potrošnju fosilnih goriva u europskoj industriji i ponuditi rješenje za sektore koje je teško elektrificirati.

Europska banka za vodik služit će kao podrška većem uvođenju vodika iz obnovljivih izvora u EU-u i uvozu vodika od međunarodnih partnera. Cilj joj je potaknuti privatna ulaganja u vrijednosne lance vodika tako što će efikasno povezivati ponudu energije iz obnovljivih izvora s potražnjom i ponuditi rješenja za početne prepreke ulaganjima.

Stvorit će novo europsko tržište vodika, ponuditi nove prilike za rast i otvaranje kvalitetnih radnih mjesta te pomoći EU-u da postigne svoje ciljeve za vodik, u skladu s REPowerEU-om i nastojanjima da se postigne klimatska neutralnost.

Prve pilot-dražbe pokrenut će se u okviru Inovacijskog fonda u jesen 2023. za potporu proizvodnji vodika iz obnovljivih izvora. Time se šalje jasna poruka da je Europa mjesto za proizvodnju vodika.

Kontekst

EU se obvezao na postizanje klimatske neutralnosti do 2050., ali trenutačno je neto uvoznik nekoliko tehnologija i komponenti s nultom neto stopom emisija koje su ključne za postizanje tog cilja. Komisija je stoga predložila akt o industriji s nultom neto stopom emisija kao dio industrijskog plana u okviru zelenog plana kako bi se osiguralo da strateške ovisnosti ne ugroze zelenu tranziciju. Utvrđivanjem zajedničkog cilja proizvodnog kapaciteta za 2030. i pojednostavnjenjem regulatornog okvira za tehnologije s nultom neto stopom emisija, akt će omogućiti EU-u da postane industrijski predvodnik na tom tržištu. Na temelju iskustava stečenih tijekom pandemije bolesti COVID-19 i energetske krize, aktom će se osigurati da u lancima opskrbe više ne bude poremećaja te da se prelazak na čistu energiju temelji na potrebnim domaćim proizvodnim kapacitetima.

*slike na ovoj stranici izradio stock.adobe.com

Dokumenti

16. OŽUJKA 2023.

A Net-Zero Industry Act

English

(HTML)

Preuzimanje

16. OŽUJKA 2023.

Factsheet on the Net-Zero Industry Act

English

(6.03 KB - HTML)

Preuzimanje

16. OŽUJKA 2023.

Factsheet on the European Hydrogen Bank

English

(6.03 KB - HTML)

Preuzimanje

16. OŽUJKA 2023.

Questions and Answers: The Net-Zero Industry Act and the European Hydrogen Bank

English

(6.03 KB - HTML)

Preuzimanje
Akt o industriji s nultom neto stopom emisija (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5877

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.