Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (2024)

De bijnaam van Saba is de Unspoiled Queen en zodra je op het eiland bent snap je de bijnaam meteen. Er is geen massatoerisme en grote resorts, maar een prachtige natuur en vriendelijke locals. Tijdens een bezoek aan het eiland merk je dat de bewoners echt hun best doen om het eiland authentiek te houden en er goed voor te zorgen. De schattige huisjes zijn goed onderhouden en het is er schoon en veilig.

Dit kleine eiland in de Caribische zee (13 vierkante kilometer) is eigenlijk een slapende vulkaan die bedekt is met regenwoud. Het is dan ook geen standaard Caribisch eiland, want witte stranden en palmbomen vind je er niet. Maar als je dol bent op een ruige natuur, hiken en duiken moet je Saba zeker bezoeken. Vanaf het buureiland St. Maarten zit je er zo. Met mijn ouders ben ik een lang weekend op het eiland geweest. En alle drie waren we erg onder de indruk van dit prachtige Caribische eiland! In dit artikel neem ik je mee naar Saba en laat ik je zien welke bezienswaardigheden je niet kunt missen.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (1)

Inhoudsopgave

De kortste commerciële landingsbaan ter wereld

Het is maar 12 minuten vliegen vanaf St. Maarten, maar de vlucht naar Saba is er eentje die je nooit vergeet. De vlucht wordt uitgevoerd in een klein propellervliegtuigje, waar maar een paar mensen in passen. Het vliegen zelf is al een belevenis, zeker met het uitzicht over eerst St. Maarten met zijn stranden en later Saba met zijn prachtige natuur. De landing is nog best spannend, met de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. 400 meter is hij maar, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een rotswand. Maar gelukkig weten de piloten wat ze doen en hoef jij alleen maar te genieten van deze toffe bucket list ervaring.

Je kunt er ook voor kiezen om de ferry te nemen vanaf het eiland St. Maarten, die ongeveer 90 minuten duurt. Vergeet dan zeker niet ook even een kijkje te nemen bij het vliegveld. Je vindt het vliegveld aan het einde van de enige weg op het eiland.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (2)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (3)

Rijden op The Road

The Road is de enige weg op het eiland Saba. De uitzichten die je hebt tijdens het rijden van deze weg vol haarspeldbochten, zijn prachtig! Maar het verhaal erachter is wat deze weg pas echt bijzonder maakt. Omdat het eiland eigenlijk één grote slapende vulkaan is, waren verschillende ingenieurs ervan overtuigd dat een weg die de dorpjes met elkaar verbind nooit gebouwd zou kunnen worden. Een plaatselijke timmerman was het hier niet mee eens en besloot zelf met de lokale bevolking aan de slag te gaan. De bouw van de weg, zonder machines, heeft in totaal 20 jaar geduurd. In 1958 was de 14 kilometer lange weg klaar. The Road loopt van de haven in het zuiden naar het vliegveld in het noorden en het rijden ervan duurt zo’n half uur. Je kunt de weg rijden met een huurauto of met de taxi.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (4)

Hiken op Saba

Voor de meeste mensen is de prachtige natuur de belangrijkste reden voor hun bezoek aan het eiland. Op dit kleine eiland vind je maar liefst 18 hikes die je kunt doen. Tijdens mijn bezoek heb ik er twee gedaan en beide waren prachtig. Als je gaat wandelen op Saba, kun je het beste de app maps.me downloaden. Download de kaart van Saba voordat je gaat wandelen en dan kun je die tijdens je wandeling offline bekijken. Heel handig!

Mount Scenery

Als je één hike gaat maken op Saba, dan moet dat zeker Mount Scenery zijn. Het is een hike van ongeveer 2,5 uur en het brengt je naar de top van Mount Scenery, een 887 meter hoge slapende vulkaan. De top is niet alleen het hoogste punt van het eiland, maar ook het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat maakt het extra speciaal! Wij hadden mazzel en hadden een mooi uitzicht vanaf de top, maar op veel dagen ligt de top helaas in de wolken. Mocht je het kunnen uitkiezen, dan zou ik deze hike zeker op een heldere dag maken, maar anders is de hike door de groene jungle evengoed echt de moeite waard.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (5)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (6)

Lopend door de groene jungle, klim je op de 1064 treden van de met mos begroeide trappen naar de top. Neem vooral de tijd, want de natuur is echt prachtig! Alleen het laatste stukje moet je een beetje klimmen. Je bent ongeveer 1,5 uur aan het lopen voordat je de top bereikt. Het is geen moeilijke hike (ik deed hem samen met mijn ouders, zonder gids) maar ik had de volgende dag wel spierpijn van het klimmen en het dalen.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (7)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (8)

Sandy Cruz Trail

Deze hike biedt de meeste variatie qua landschappen op Saba. Je loopt door het regenwoud, het bos, langs diepe ravijnen en over weilanden. De hike is niet heel zwaar, maar het is toch wel fijn als je een beetje fit bent. Al vond ik de hike minder zwaar dan de Mount Scenery wandeling. Je bent zo’n drie uur onderweg. Tijdens de wandeling kwamen we geen toeristen tegen, maar wel locals die tijdens het weekend aan het genieten waren van hun eigen eiland.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (9)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (10)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (11)

Duiken op Saba

Saba is één van de mooiste eilanden om te duiken in de Cariben. Een groot deel van de zee rond Saba is beschermd en dat merk je aan het onderwaterleven. Je vindt er maar liefst 30 duikplekken en het zicht is er bijna altijd goed. Wij doken voor een dagje met Sea Divers en hebben twee mooie duiken gemaakt. Veel duiken zijn dieper in Saba en daarom ideaal voor de wat meer ervaren duiker. Onze eerste duik was een diepe duik waar we onder andere rifhaaien, een verpleegstershaai en twee schildpadden zagen. Het rif was meer begroeid dan dat in Sint Maarten, met onder andere grote waaierkoralen. De tweede duik was een wat ondiepere duik. We konden met ons hand onder het zand de warmte van de vulkanische activiteit voelen. Het hoogtepunt van deze duik vond ik de zilveren tarpoenen. Ze zijn zeg maar mooi van lelijkheid!

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (12)

Schattige dorpjes op Saba

De dorpjes op Saba zien er anders uit dan op de andere Caribische eilanden. Alle huisjes zijn goed onderhouden en zijn gebouwd in dezelfde stijl. De huizen hebben witte muren, rode daken en groene luiken. Zeker in combinatie met de groene natuur, ziet de dorpjes er enorm schattig uit. Het kleine dorpje The Bottom is de hoofdstad van het eiland, maar het dorpje Windwardside is waar de leuke restaurantjes en winkels zijn.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (13)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (14)

Waar kun je lekker eten?

Op Saba kun je ook heerlijk eten. Ik heb de verschillende restaurants natuurlijk niet allemaal uit kunnen proberen, maar dit waren mijn favorieten:

Bij de Brigadoon zit je niet alleen heel fijn en knus, maar kun je ook lekker eten. Wij hadden de lokale zeebaars en de lamsrack. Beide zijn aanraders. We waren er in het weekend en er werd ons aangeraden om te reserveren. Want ook bij de locals is het restaurant erg populair!
Chez Bubba Bistro is een restaurant waar we ook heerlijk hebben gegeten. In dit restaurant hebben ze een wijnkelder, met maar liefst 300 flessen wijn. Best bijzonder op een eiland als Saba.
Bizzy B is een populaire bakker. Je kunt er dan ook het beste vroeg naar toe gaan, want anders zijn er al dingen uitverkocht. Je kunt hier lekker zitten en genieten van een kopje koffie met wat zoets of een lekker broodje.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (15)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (16)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (17)

Waar kun je hebt beste overnachten?

Er zijn een paar mooie hotels en resorts voor tijdens je vakantie naar Saba, die een prachtig uitzicht hebben. Mijn aanraders zijn:

Het Queen Garden Resort is een hotel waar je helemaal in de watten wordt gelegd. Het hotel ligt net buiten de hoofdstad van het eiland ‘de Bottom’ en is mooi gelegen. Bij dit hotel kun je ook heerlijk eten en hebben ze de lekkerste co*cktails. Je co*cktail kun je opdrinken op één van de ligbedjes naast het zwembad, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Het is niet goedkoop om hier te overnachten, maar als ik mijn vrienden mag geloven die er geslapen hebben, is het de prijs zeker waard!

Wij kozen ervoor om te slapen bij El Momo Cottages. Je verblijft dan op loopafstand van het dorpje Windwardside, waar de meeste restaurants, winkels en barretjes te vinden zijn. Ook hier heb je overal een prachtig uitzicht. De kamers zijn simpel, maar hebben alles wat je nodig hebt. Er is een klein zwembad en ze serveren er een lekker ontbijt. Zeker een aanrader voor als je op zoek bent naar een iets goedkoper verblijf.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (18)
Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (19)

Praktische tips voor een bezoek aan Saba

Beste reistijd voor Saba

Januari t/m april zijn de beste maanden om Saba te bezoeken. De temperatuur is aangenaam en er valt relatief weinig neerslag. Het orkaanseizoen op Saba loopt van 1 juni tot en met 30 november. Met de grootste kans op orkanen in de maanden september en oktober.

Hoe kom je op Saba?

Je kunt op twee manieren vanaf het buureiland St. Maarten naar Saba toe reizen. De meeste toeristen gaan met de ferry. De ferry vertrekt ’s ochtends vroeg en keert aan het einde van de middag weer terug. De overtocht duurt ongeveer 90 minuten. Kijk op de site van Aqua Mania voor de actuele tijden en prijzen (de prijzen starten bij $ 80).

Een andere optie is om naar het eiland toe te vliegen. Dit is een goede optie als je snel zeeziek wordt of de bijzondere landing wilt meemaken. Het vliegen is namelijk een hele belevenis. De propellervliegtuigjes van Winair vliegen meerder keren per dag van St. Maarten naar Saba. Je betaalt ongeveer € 150,- voor een retourtje.

Hoe lang moet je uitrekken voor je bezoek aan Saba?

Door de fijne tijden van de ferry en het vliegtuig is het goed mogelijk om het eiland in een dag te bezoeken. In één dag kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld Mount Scenery te beklimmen of twee duiken te gaan maken. Als je terug wilt vliegen kun je trouwens niet vliegen. Als je de sfeer van het eiland echt wilt proeven, kun je beter iets langer blijven. Zelf verbleef ik er een lang weekend en dat was helemaal prima. Als je graag meer duiken wilt maken of al hikend meer van het eiland wilt zien, zou ik aanraden Saba nog wat langer te bezoeken.

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (20)

Handig om te weten

  • Visum: Nederlanders en Belgen hebben voor een vakantie naar Saba geen visum nodig
  • Valuta: Amerikaanse Dollar
  • Taal: Engels (5% van de bevolking spreekt Spaans en 2% Nederlands)
  • Aantal inwoners: 1933 (op 1 januari 2020)
  • Grootte: 13 vierkante meter
  • Ligging: het is een Bovenwinds Caribisch eiland op 49 km afstand van St. Maarten
  • Liften: de lokale bevolking is erg vriendelijk en zal je vaak een lift aanbieden als je langs de weg loopt. Het is dan ook een veilig eiland.

Meer lezen over het Caribisch gebied?

Lees dan ook:

  • Antigua – de beste bezienswaardigheden
  • Alles wat je wilt weten over Sint Maarten
  • Alles over Cuba
  • De leukste bezienswaardigheden in Curaçao
  • Martinique – de leukste bezienswaardigheden en tips
  • Anguilla – witte stranden en een azuurblauwe zee
  • Saint Vincent en de Grenadines, de mooiste eilanden
  • St. Barths – de beste bezienswaardigheden en tips
  • Dominica – het natuureiland van de Carabiën
  • Welk Caribisch eiland kies jij?

Share Send Follow Share Email Print

Saba - de beste bezienswaardigheden + tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5518

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.